|

Olohuoneen valaistus

Olohuone on tila, jossa rentoudutaan, vietetään aikaa perheen kanssa, juhlitaan ystävien seurassa jne. Kaikissa näissä tilanteissa on erilainen tunnelma, joihin olohuoneen valaistuksen tulisikin mukautua. Onnistuneessa suunnitelmassa eri valaistustilanteet ja -tavat sovitetaan yhteen arkkitehtuurin sekä asukkaiden ehdoilla.
Erilaisiin tilanteisiin tarvitaan erilaisia valaistustapoja. Rauhalliseen illanviettoon toimii hyvin himmeä epäsuora valo, joka voidaan toteuttaa esimerkiksi seinävalaisimella. Lukemiseen tarvitaan paikallista valoa, joka voidaan toteuttaa esimerkiksi sohvapöydän päälle ripustettavalla sisustusvalaisimella tai siirrettävällä jalkavalaisimella. Tauluja, koriste-esineitä sekä arkkitehtonisia erityispiirteitä voidaan korostaa kohdevalolla. Kohdevalaistus on hyvä toteuttaa uppo-, pinta- tai kiskoasennettavilla spottivalaisimilla. Olohuoneeseen voidaan suunnitella lisäksi myös erillinen yleisvalaistus esimerkiksi siivousta varten. Erillistä yleisvalaistusta ei välttämättä tarvita mikäli kohde- ja paikallisvalaistusta on riittävästi.
Olohuoneessa käytettävien valonlähteiden tulee olla hyvänlaatuisia, jotta värit toistuvat todellisina. Valaistus saadaan parhaiten mukautumaan eri tilanteisiin, kun valon määrää voidaan säätää.

– paikallisvalaistus (esim. ripustettava sisustusvalaisin, jalkavalaisin)

– epäsuora valaistus (esim. seinävalaisin, kipsilista)

– kohdevalaistus (esim. suunnattava spottivalaisin)

– yleisvalaistus (esim. sisustusvalaisin, LED paneeli)

Kodin valaisimet -
valaisinkuvastot

Alle on listattu valaisinvalmistajia, joista
löytyy koteihin hyvin soveltuvia
valaisimia.

Valaisinvalikoima