Ulkovalaistus

Ulkovalaistus muodostuu rakennuksen julkisivuvalaistuksesta, terassien ja parvekkeiden valaistuksesta, kulkureittien ja piha-alueen valaistuksesta, oleskelualueiden valaistuksesta sekä puutarhavalaistuksesta.

Ulkovalaistus tulee suunnitella kuten rakennuksen sisävalaistus – tiloissa tapahtuvien toimintojen mukaan. Ei ole tarkoituksen mukaista että pihan joka sopukka ja kolkka kylpee yhtenä valomassana, vaan valaistustasot vaihtelevat eri toimintojen ja tarpeiden mukaan. Tarkoituksella voidaan ohjata jättämällä pimeäksi alueita joille ei haluta mentävän tai joiden ei haluta näkyvän.

Ulkovalaistusta on järkevintä ohjata kello- ja hämäräkytkimin, sekä liiketunnistimin. Valonlähteinä kannattaa suosia mahdollisimman pitkäikäisiä lamppuja valon laadullisia ominaisuuksia unohtamatta. On tärkeää että valo on sävyltään sellaista ettei se vääristä ympäristön aitoja värejä.
Ulkovalaistus -katos toimiston ulko-ovien edessä

Julkisivuvalaistus

Rakennuksen julkisivuvalaistus kannattaa toteuttaa siten, että valaistusratkaisuissa sekä valaisin valinnoissa kunnioitetaan rakennuksen tyyliä ja arkkitehtuuria. Julkisivuvalaistuksen erilaisin keinoin voidaan korostaa rakennuksen mielenkiintoisimpia muotoja tai häivyttää vähemmän mielenkiintoisia kohtia.
Rakennuksen julkisivuvalaistuksen perimmäisenä tarkoituksena on saada rakennus näyttämään tyylikkäältä ja kutsuvalta myös pimeän aikaan.
Esteettisyyden tavoittelusta huolimatta sisäänkäyntien kohdat kannattaa valaista riittävän hyvin. Pimeän aikaan oven avaamisen tulisi onnistua vaivattomasti ja hapuilematta.
Valaisimet kannattaa sijoittaa siten että ne eivät ole herkästi alttiita vahingoittumiselle. Toinen vaihtoehto on valita iskunkestäviä valaisimia. Valaisimet tulee sijoittaa siten että ne eivät aiheuta häikäisyä. Parhaiten häikäisyltä vältytään valitsemalla valaisimia joiden valonlähde ei ole näkyvissä.

Terassien, parvekkeiden ja oleskelupaikkojen valaistus

Oleskeluun tarkoitettujen terassien ja parvekkeiden valaistuksessa tulee ensisijaisesti ottaa huomioon viihtyisyys. Lähtökohtana on ko. terassin tai parvekkeen käyttötarkoitus. Mikäli terassilla tai parvekkeella on tarkoitus esimerkiksi järjestää illanistujaisia tulee siellä miettiä missä kohden tilaa suoritetaan ruoan valmistusta ja missä ruokaillaan ja seurustellaan. 

Ruoan valmistusalueella tarvitaan hyvä työskentely turvallisuutta parantava valo. Pöydissä tulee nähdä ruokailla, mutta myös lisäksi nähdä toisten kasvot esteettä seurusteltaessa. Turvallisuuskriteerin lisäksi terassien ja parvekkeiden valaistuksen tulee olla kokonaisuudessaan miellyttävä ja tunnelmallinen.
Markkinoilla on nykyään paljon ulkokäyttöön soveltuvia sisustusvalaisimia, kuten ripustettavia- pöytä-, jalka- ja lattiavalaisimia. Näitä käyttämällä, parvekkeesta tai terassista saadaan olohuoneen kaltainen tila.

Piha-alueen, kulkureittien ja portaiden valaistus

Pihalla ja puutarhassa olevilla kulkureiteillä tulee voida liikkua turvallisesti. Kulkureiteillä olevat portaat kannattaa valaista erityisen huolellisesti. Valaistus portaikossa tulee olla sellainen että askelmat erottuvat selvästi. Siksi portaiden valaistuksessa erityistä huomiota tulee kiinnittää varjonmuodostukseen. Varjonmuodostus parantaa askelmien erottuvuutta synnyttäen kontrasteja ja siten myös liikkuminen portaissa on turvallisempaa.
Pihapolkujen varteen kannattaa sijoittaa matalia pollarivalaisimia joiden valo ohjautuu lähinnä polunpintaan. Tällöin kulkijan on helppo nähdä mihin on astumassa. Kauempaa tällainen polku näyttää erittäin kutsuvalta.

Leikki- ja pelialueiden valaistus

Monilla pihoilla on alueita jotka on erityisesti tarkoitettu leikkiin tai pelailuun. On hyvä muistaa järjestää myös näille alueille sopiva valaistus. Silloin lapset voivat iloita leikki- ja pelipaikoistaan pimeinä vuodenaikoina. Lisäksi alueista saadaan kutsuvampia ja houkuttelevampia, kun ne koetaan turvallisemmiksi.
Etenkin lapsille tarkoitetuilla touhualueilla tulee olla hyvä riittävä valo. Valaistussuunnittelussa tulee ehdottomasti huomioida lapsen turvallinen liikkuminen alueella.

Puutarhavalaistus

Puutarhavalaistuksen ensisijainen tehtävä on tehdä näkyväksi puutarhassa olevia miellyttäviä yksityiskohtia esimerkiksi istutuksia. Halutut näkymät kannattaa valita huolella.
Sopivia kohteita voidaan pohtia vaikkapa siten niin minkä halutaan näkyvän kun ikkunasta katsotaan ulos, tai niin minkä halutaan näkyvän kun oleskellaan jossakin pihan tietyssä sopukassa esimerkiksi terassilla, parvekkeella tai oleskelualueella.
Hyvällä valaistuksella lisätään puutarhan viihtyisyyttä ja kauniista yksityiskohdista päästään nauttimaan myös pimeään aikaan tai ulkovalaistus saadaan esimerkiksi tukemaan sisustusta.

Valaisinvalmistaja

Jätä tarjouspyyntö