Valaisimet loistavat seinällä

Valonlähteet ja käyttötarkoitus

Hehkulamput

Soveltuvat lähinnä kotikäyttöön esimerkiksi koristevalaisimiin ja sisustusvalaisimiin. Uusien direktiivien myötä osa hehkulampuista on jo poistunut markkinoilta ja lisää malleja poistuu pikkuhiljaa. Korvaaviksi lampuiksi tulossa halogeenilamput ja uudet, energialuokitukseltaan paremmat energiansäästölamput, jotka perustuvat loistesäteilyyn. Myös LED-tekniikka tuo vaihtoehtoja poistuville hehkulampuille.

Halogeenilamput

Halogeenilamput soveltuvat hyvin muun muassa kotikäyttöön ja kohdevalaistukseen. Muutoksia on tulossa myös halogeenien energiatehokkuuksiin uusien direktiivien myötä. Halogeenilampuissa on miellyttävä valo, ne ovat helposti himmennettävissä ja edullisia sekä hyviä kohdevalaistuksessa sekä pienen filamentin ansiosta niillä on hyvä varjojen muodostus. Haittana ovat lämpö ja häikäisy. Pienet lamput tekevät valaisimista siroja.

Loistelamput

Loistelamppuja on monenlaisia, tehoja ja malleja on myös useisiin eri tarkoituksiin. Loistevaloa käytetään perusvalaistuksessa lähes kaikkialla ja se ei sovi kohdevalaistukseen kovinkaan hyvin. Hyvä energiatehokkuus, pitkä polttoikä sekä edulliset lamppujen hinnat tekevät loistelampusta paljon käytetyn valolähteen. Huonoina puolina loistelampuissa ovat valon hallittavuus, himmennettävyys ja valon laadulliset ominaisuudet joissakin tarpeissa. Myös niin kutsutut energiasäästölamput perustuvat loistevaloon. Käyttötarkoituksia on siis lähes kaikkialla!

Monimetallilamput

Monimetallilamput ovat lähinnä kohde-ja paikallisvalaistuksessa käytettyjä lamppuja. Lampuilla on erittäin hyvä energiatehokkuus sekä pitkä käyttöikä ja ne ovat kehittyneet laadullisesti valtavasti viime vuosina. Himmennettävyys on näissä lampuissa erittäin vaikeaa. Monimetallilamput ovat hitaita syttymään ja uudelleensyttyminen on vielä hitaampaa. Näitä lamppuja käytetään paljon esimerkiksi myymälöissä. Ei sovellu kotikäyttöön.

Muut purkauslamput

Pienpaineiset ja suurpaineiset natriumlamput, sekavalolamput, elohopealamput sekä muut purkauslamput. Käytännöllisiä esimerkiksi ulkovalaistuksessa, tievalaistuksessa, silloissa, teollisuushalleissa, urheilutiloissa sekä varastoissa. Valon laadulliset ominaisuudet ovat huonot mutta yleensä energiatehokkuus ja pitkä käyttöikä puolustavat valintaa. Hidas syttyminen. Ei sovellu kotikäyttöön.

LED

LED (engl. Light-Emitting Diode) eli loistediodi on puolijohde, joka säteilee sellaista aallonpituutta, jonka koemme valoksi, kun sen läpi johdetaan sähkövirta. LEDejä käytettiin pitkään lähes yksinomaan elektronisten laitteiden merkkivaloina ja näyttötauluissa, mutta viime aikoina ne ovat alkaneet yleistyä myös muualla valaistuksessa. Yleistymisen mahdollistaa entistä valovoimaisempien LEDien kehittyminen ja etenkin valkoisen LEDin värisävyn kehittyminen. Valkoisen LEDin kehittäjälle Shuji Nakamuralle myönnettiin Millennium-teknologiapalkinto vuonna 2006. Valkoinen sävy perustuu siniseen LEDiin, joka on päällystetty fluorisoivalla loisteaineella, joka muuntaa osan säteilystä kellertäväksi niin, että koemme valon valkoiseksi.

LEDien käyttö valaistuksessa on vielä suhteellisen alkutaipaleella. Laatuerot on todella suuria ja hinnat vaihtelee paljon. Eri valmistajien tuotteet eivät aina istu keskenään johtuen sähköteknisistä yksityiskohdista, valon laadullisista ominaisuuksista tai värilämpötilasta johtuen. Teknisesti yhtenäiset tuotteet ja yhteiset standardit odottavat vielä tuloaan.

LEDien energiatehokkuusparanee jatkuvasti. Tällä hetkellä kehottaisin vielä vertailemaan tuotteita ennen ostopäätöstä, ennen kaikkea valon laadullisia ominaisuuksia.

Asennustekniikka on varsin erillaista kuin perinteisillä valaisimilla. Asennustekniikassa on oltava erittäin tarkkoja, suosittelemme olemaan tarkkoja asennusohjeiden kanssa.

Verkkokauppamme nostoja

Jätä tarjouspyyntö